Jadłospis

Poniżej przedstawiamy menu na najbliższy tydzień 01-05.06.2020r.* 
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników u obsługi ze wskazaniem alergenów.

* Dzieci ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowane porcje.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie:
  • krakowska parzona, pasta twarogowa z rzodkiewką, plasterki ogórka kiszonego, pieczywo pszenno - razowe (mielnik), masło, herbata z cytryną;

Obiad:
  • zupa pomidorowa z ryżem i koperkiem;
  • makaron w sosie śmietanowo - szpinakowym z parzonym boczkiem i świeżym czosnkiem;
Podwieczorek:
  • kisiel z tartym jabłkiem.

WTOREK

Śniadanie: 
  •  ser tylżycki, sopocka drobiowa, ogórek świeży, pieczywo pszenno - żytnie (mielnik), masło, herbata malinowa, winogrona;
Obiad:
  • zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty z koprem;
  • kasza gryczana, paprykarz z piersi indyka, warzywa z wody, z masłem;
Podwieczorek:
  • strucla z masą kokosową i kruszonką.

ŚRODA

Śniadanie:
  • pasta z zielonego groszku ze świeżą bazylią, szynka gotowana, pomidor, pieczywo pszenno - razowe (mielnik), masło, kakao;
Obiad:
  • zupa krem z pora ze świeżą bazylią;
  • ziemniaki z koperkiem, panierowane fileciki z piersi kurczaka, surówka wielowarzywna na oliwie z oliwek;
Podwieczorek:
  • pudding jaglany na mleku z sosem toffi.

CZWARTEK

Śniadanie:
  • pasztet ze śliwką, połówka jajka, kiełki rzodkiewki, sałata lodowa, pieczywo pszenno - żytnie (mielnik), masło, herbata z pomarańczami;
Obiad:
  • zupa koperkowa ze śmietaną;
  • łazanki z młodą kapustą, duszoną cebulką, chudą kiełbaską i boczkiem parzonym;
Podwieczorek:
  • placek drożdżowy z mąką konopną, owocami i kruszonką, owoc. 
 
 
 

PIĄTEK

Śniadanie:
  • pasta z łososia z koperkiem, ser królewski, dżem morelowy, kolorowa papryka, pieczywo mieszane (mielnik), masło, herbata miętowa z melisą;
Obiad:
  • zupa rosół z makaronem i natką pietruszki;
  • ziemniaki z koperkiem, paluszki z fileta z dorsza (frosta), surówka z kiszonej kapusty z olejem z pestek winogron;
Podwieczorek:
  • mix owoców.