Jadłospis

Jadłospis

Poniżej przedstawiamy menu w EduPrzedszkolu* 
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników u obsługi ze wskazaniem alergenów.

* Dzieci ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowaną dietę.

Poniedziałek 24.10

śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem - mleko spożywcze 3,2% (200g), płatki kukurydziane (40g) (7) - 156 kcal, kanapka razowa z szynką - chleb żytni razowy (44g), masło ekstra (8g), szynka wiejska (25g), sałata (5g), ogórek kiszony (10g) (1, 7) - 213 kcal
zupa: zupa jarzynowa - marchewka (20g), groszek zielony (20g), kalafior (20g), ziemniaki (20g), seler korzeniowy (20g), pietruszka liście (5g) (9) - 46 kcal
danie główne: paprykarz z kurczaka - kurczak mięso z piersi bez skóry (80g), papryka czerwona (20g), cebula (10g), pomidor (20g), olej rzepakowy uniwersalny (5g); ryż - ryż biały (50g); surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka - kapusta biała (40g), marchew (30g), jabłko (25g), olej słonecznikowy (7g); - 418 kcal
podwieczorek: jabłko (ok.80g), wafel ryżowy (ok. 10 g) – 63 kcal


MENU BEZGLUTENOWO/BEZMLECZNE:
śniadanie: płatki kukurydziane z mlekiem - mleko roślinne (200g), płatki kukurydziane (40g) () - 156 kcal, kanapka z szynką - chleb bezglutenowy (44g), masło roślinne (8g), szynka wiejska (25g), sałata (5g), ogórek kiszony (10g) () - 213 kcal
zupa: zupa jarzynowa - marchewka (20g), groszek zielony (20g), kalafior (20g), ziemniaki (20g), seler korzeniowy (20g), pietruszka liście (5g) (9) - 46 kcal
danie główne: paprykarz z kurczaka - kurczak mięso z piersi bez skóry (80g), papryka czerwona (20g), cebula (10g), pomidor (20g), olej rzepakowy uniwersalny (5g); ryż - ryż biały (50g); surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka - kapusta biała (40g), marchew (30g), jabłko (25g), olej słonecznikowy (7g); - 418 kcal
podwieczorek: jabłko (ok.80g), wafel ryżowy (ok. 10 g) – 63 kcal

Wtorek 25.10

śniadanie: parówki z wody - parówki wieprzowe (80g), chleb zwykły (35g), masło ekstra (3g), pomidor (12g) (9, 10) - 370 kcal
zupa: zupa pomidorowa z ryżem - ryż biały (24g), koncentrat pomidorowy 30% (4g), pomidor (100g), włoszczyzna (75g) (9) - 122 kcal 
danie główne: pierogi leniwe ze śmietaną - mąka pszenna typ 550 (90.0 g), jaja kurze całe (25.0 g), twaróg (60.0 g), śmietana (20.0 g) (1, 7) - 360 kcal
podwieczorek: surówka z marchewki i ananasa - marchew (80g), ananas (20g) - 32 kcal

MENU BEZGLUTENOWO/BEZMLECZNE:
śniadanie: parówki z wody - parówki wieprzowe (80g), chleb bezglutenowy (35g), masło roślinne (3g), pomidor (12g) () - 370 kcal 
zupa: zupa pomidorowa z ryżem - ryż biały (24g), koncentrat pomidorowy 30% (4g), pomidor (100g), włoszczyzna (75g) (9) - 122 kcal 
danie główne: kluski śląskie - mąka ziemniaczana (50.0 g), ziemniaki gotowane (150.0 g) () - 150 kcal
podwieczorek: surówka z marchewki i ananasa - marchew (80g), ananas (20g) - 32 kcal

Środa 26.10

śniadanie: kanapka z serem – chleb graham (30g), masło ekstra (5g), sałata (4g), pomidor (20g), ser edamski tłusty (12g) (1, 7) - 169 kcal 
zupa: zupa szpinakowa z ziemniakami - włoszczyzna (94g), szpinak (43g), masło ekstra (3g), ziemniaki (63g) (7, 9) - 99 kcal 
danie główne: udko z kurczaka pieczone - olej rzepakowy uniwersalny (8g), udko trybowane z kurczaka z/s (150g); ziemniaki gotowane - koperek świeży (4g), ziemniaki (180g); kalafior z masłem - masło ekstra (5g), kalafior (100g) (7) - 468 kcal
podwieczorek: kisiel z owoców mieszanych z sosem waniliowym - mus z czerwonych owoców (80g), skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (6g), cukier (6g), mleko spożywcze 2% (60g), żółtko jaja kurzego (6g) (3, 7) - 217 kcal

MENU BEZGLUTENOWO/BEZMLECZNE:
śniadanie:
kanapka z szynką – chleb bezglutenowy (20g), masło roślinne (5g), sałata (4g), pomidor (20g), szynka (12g) () - 169 kcal
zupa: zupa szpinakowa z ziemniakami - włoszczyzna (94g), szpinak (43g), oliwa (3g), ziemniaki (63g) (7, 9) - 99 kcal 
danie główne: udko z kurczaka pieczone - olej rzepakowy uniwersalny (8g), udko trybowane z kurczaka b/s (150g); ziemniaki gotowane - koperek świeży (4g), ziemniaki (180g); kalafior - kalafior (100g) (7) - 418 kcal
podwieczorek: kisiel z owoców mieszanych - mus z czerwonych owoców (80g), skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (6g) () - 97 kcal

Czwartek 27.10

śniadanie: płatki ryżowe na mleku – płatki ryżowe (10g), mleko spożywcze 3,2% (200g) (7) – 157 kcal, kanapka razowa z jajkiem - papryka czerwona (5g), sałata (2g), jaja kurze całe (25g), masło ekstra (8g), chleb żytni razowy (44g), ogórek (5g), majonez domowy z olejem rzepakowym (5g) (1, 3, 7, 10) - 228 kcal
zupa: zupa-krem z dyni z grzankami - grzanki z chleba mieszanego (19g), cukier (3g), koncentrat pomidorowy 30% (6g), dynia (188g) (1) - 139 kcal
danie główne: pieczeń rzymska - bułka kajzerka (10g), jaja kurze całe (5g), mąka pszenna typ 550 (5g), koncentrat pomidorowy 30% (5g), mięso mielone wieprzowe (90g), czosnek (2g); kasza pęczak - kasza pęczak ugotowana (200g); surówka z buraczków - buraki gotowane (85g), jabłko (10g), cebula (3g), olej rzepakowy uniwersalny (3g) (1, 3) - 546 kcal
podwieczorek: koktajl truskawkowy - truskawki (40.0 g), jogurt naturalny 2% (60.0 g); wafel ryżowy(10.0 g) (3) – 83 kcal

MENU BEZGLUTENOWO/BEZMLECZNE:
śniadanie: płatki ryżowe na mleku – płatki ryżowe (10g), mleko roślinne (200g) () – 157 kcal, kanapka z jajkiem - papryka czerwona (5g), sałata (2g), jaja kurze całe (25g), masło roślinne (8g), chleb bezglutenowy (44g), ogórek (5g), majonez domowy z olejem rzepakowym (5g) (3,10) - 228 kcal
zupa: zupa-krem z dyni z grzankami - grzanki z chleba bezglutenowego (19g), cukier (3g), koncentrat pomidorowy 30% (6g), dynia (188g) () - 139 kcal
danie główne: pieczeń rzymska – pieczywo bezglutenowe (10g), jaja kurze całe (5g), mąka kukurydziana (5g), koncentrat pomidorowy 30% (5g), mięso mielone wieprzowe (90g), czosnek (2g); kasza gryczana - kasza gryczana ugotowana (200g); surówka z buraczków - buraki gotowane (85g), jabłko (10g), cebula (3g), olej rzepakowy uniwersalny (3g) (3) - 546 kcal
podwieczorek: koktajl truskawkowy - truskawki (40.0 g), mleko roślinne (60.0 g); wafel ryżowy(10.0 g) – 83 kcal

Piątek 28.10

śniadanie: twarożek z rzodkiewkami - chleb żytni razowy (35g), masło ekstra (3g), ser twarogowy półtłusty (90g), śmietana (10 g), rzodkiewki (5g) (1, 7) - 184 kcal
zupa: biały barszczyk z ziemniakami - ziemniaki (80g), zakwas żytni (20g), włoszczyzna (100g) (1, 9) - 119 kcal
danie główne: kotlet jajeczny - olej rzepakowy uniwersalny (6g), pietruszka liście (10g), bułka tarta (8g), jaja kurze całe (90g); ziemniaki gotowane - koperek świeży (4g), ziemniaki (200g); surówka z kiszonej kapusty - olej słonecznikowy (5g), jabłko (40g), kapusta kiszona (60g) (1,3)- 456kcal
podwieczorek: gruszka (80g), chrupki kukurydziane (20 g) - 136 kcal

MENU BEZGLUTENOWO/BEZMLECZNE:
śniadanie: kanapka z tofu - papryka czerwona (5g), sałata (2g), tofu (25g), masło roślinne (8g), chleb bezglutenowy (44g), ogórek (5g) (3) - 187 kcal
zupa: biały barszczyk z ziemniakami - ziemniaki (80g), zakwas ryżowy (20g), włoszczyzna (100g) (9) - 119 kcal
danie główne: kotlet jajeczny - olej rzepakowy uniwersalny (6g), pietruszka liście (10g), pieczywo bezglutenowe (8g), jaja kurze całe (90g); ziemniaki gotowane - koperek świeży (4g), ziemniaki (200g); surówka z kiszonej kapusty - olej słonecznikowy (5g), jabłko (40g), kapusta kiszona (60g) (3)- 456kcal
podwieczorek: gruszka (80g), chrupki kukurydziane (20 g) - 136 kcal

Lista alergenów

Informujemy, że potrawy jak i produkty gotowe podawane w EduŻłobku zawierają lub mogą zawierać poniższe alergeny:
  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owiec, orkisz) oraz produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki zmienne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany
  13. Łubin i produkty pochodne
  14.  Mięczaki i produkty pochodne
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przegotowania posiłków używane są przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.