Jadłospis

Jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładowe menu w EduPrzedszkolu* 
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Jadłospis maj 2024

* Dzieci ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowaną dietę.

Poniedziałek

śniadanie: 
Kanapeczki z chleba żytniego (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550,woda, zakwas, drożdże, sól) z serem żółtym (mleko pasteryzowane, sól,bakterie fermentacji mlekowej),masłem 82% i ogórkiem kiszonym [1,7] 80g/100g
alergeny: gluten i produkty pochodne

zupa: krem z białych warzyw (bulion,drobiowy, seler, pietruszka, ziemniak,kalafior) z prażonym słonecznikiem i świeżą natką pietruszki [9] 180ml/220ml
alergeny: seler

danie główne:Makaron Gnochetti (mąka pszenna semolina) z sosem neapolitańskim (passata pomidorowa [pomidory 99,5%,sól], pomidory, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, oregano, pieprz)na bazie pomidorów iśmietany 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kulturybakterii mlekowych)[1,7]
150g/200g alergeny: gluten, mleko i

podwieczorek:
ciasto owsiane na bazie jogurtu z bananem (płatki owsiane górskie, jogurt naturalny [mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych], mleko 2%, jaja, banany, cynamon, kakao) [3,7] 50g/80g, owoc
alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne

Wtorek

śniadanie:
bułeczka pszenna  z szynką własnego wyrobu (pierś z kurczaka parzona w warzywach, sól, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy), masłem 82% oraz świeżą kolorową papryką [1,7] 80g/100g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

zupa: rosołek z kurczaka i kaczki (bulion drobiowy, obrane mięso z wywaru) z makaronem (mąka pszenna semolina), marchewką i świeżą natką
pietruszki [1,9] 200ml/250ml
alergeny:gluten, seler i produkty pochodne

danie główne: kaszotto warzywnomięsne (kasza gryczana biała niepalona, pomidory, cukinia, brokuł, kalafior, marchewka, mięso z indyka, śmietana 12% [śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii mlekowych], czosnek, słodka czerwona papryka, wędzona papryka, sól, pieprz, oregano) [7] 150g/250g
alergeny: mleko i produkty pochodne

podwieczorek: Jogurt naturalny (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych) z salsą owocową (jabłko, gruszka, banan, mango)
[7] 170ml/210ml
alergeny: mleko i produkty pochodne

Środa

śniadanie:
kanapka na chlebie pszennożytnim swojskim (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) z twarożkiem (mleko pasteryzowane i kultury bakterii mlekowych) i musem jabłkowym (jabłko, cynamon, cytryna) [1,7] 100g/150g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

zupa: krupnik (bulion drobiowy, ziemniaki, seler, marchew, kasza pęczak, koper, natka pietruszki, mleko 3,2%, mięso obrane z
wywaru) zabielany śmietaną 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) z zieloną pietruszką [1,7,9] 200ml/250ml
alergeny: gluten, mleko i produkty, seler i  podukty pochodne

danie główne: polędwiczki drobiowe z pieca po parysku (polędwiczka drobiowa, jajko, mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryka słodka), ziemniaki puree (ziemniaki, masło 82%, mleko 2%), surówka z buraczków, wiórki (burak, cebulka, sól, pieprz) [1,3,7] 200g/250g
alergeny: gluten, jaja, mleko i produkty pochodne

podwieczorek: gofry parmezanowo – szpinakowe (mąka pszenna, mleko 2%, jaja, olej, sól, cukier, parmezan [kultury bakterii kwasu mlekowego, podpuszczka cielęca], szpinak) [1,3,7] 40g/70g, owoc 120g/180g (np. gruszka)
alergeny: gluten, jaja, mleko i produkty pochodne
śniadanie: 
pasztet z białej fasoli (fasola biała, cebula, serek śmietankowy [mleko pasteryzowane, śmietana, sól, białka mleka]) na chlebie graham (mąka pszenna razowa 1850, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól), kalarepa [1,7] 100g/150g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

zupa: zupka ogórkowa (bulion drobiowowołowy, ziemniaki, ogórki kiszone, czosnek, masło 82%, seler, marchew, korzeń pietruszki, koper) zabielana śmietaną 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) z koperkiem [7,9] 200ml/250ml
alergeny: mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne

danie główne: aromatyczne rissotto (ryż arborio) z kurczakiem, cukinią i curry (mięso z ud kurczaka, cukinia, cebulka, czosnek, kolendra, słodka papryka) na bazie śmietany 12% (śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych) [7] 200g/250g
alergeny: mleko i produkty pochodne

podwieczorek: sałatka jarzynowa na jogurcie (ziemniaki, marchew, kukurydza, groszek, jajko, ogórek kiszony, jogurt naturalny [mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych], sól, pieprz, koperek) [3,7] 100g/150g, owoc 80g/120g
alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne

Piątek

śniadanie: 
pasta z białego sera z drobno siekanym koperkiem (twaróg [mleko pasteryzowane i żywe kultury bakterii mlekowych], jogurt naturalny
[mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych] koperek, sól, pieprz) na chlebku żytnim (mąka żytnia 720, mąka pszenna 550, woda, zakwas, drożdże, sól) i świeżym ogórkiem [1,7] 100g/150g
alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne

zupa: zupka pomidorowa (wywar warzywny, przecier pomidorowy [pomidory 99,5%, sól], pomidory, bazylia) na mleku kokosowym (skład) z ryżem jaśminowym [9] 200ml/250ml
alergeny: seler i produkty pochodne

danie główne: tagiattelle (mąka pszenna semolina) z łososiem, warzywami (marchewka, kalafior, brokuł), świeżym koperkiem, pieprzem cytrynowym w białym sosie śmietankowym (bulion warzywny, śmietana 12% [śmietanka pasteryzowana, skrobia, kultury bakterii mlekowych]) [1,4,7,9,15] 180g/220g
alergeny: gluten, ryby, mleko i produkty pochodne, seler, cytrus

podwieczorek: ciasteczka owsiane (płatki owsiane górskie, masło 82%, cukier, jaja, soda oczyszczona, mąka pszenna) [1,3,7] 40g/70g, jabłuszko 80g/120g
alergeny: gluten, jaja, mleko i produkty pochodne

Alergeny

1. Zboża zawierające gluten, a także produkty pochodne; 2. Skorupiaki i produkty pochodne; 3. Jaja i produkty pochodne; 4. Ryby i produkty
pochodne; 5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne; 6. Soja i produkty pochodne 7. Mleko i produkty pochodne; 8. Orzechy; 9. Seler i
produkty pochodne; 10. Gorczyca i produkty pochodne; 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12. Dwutlenek siarki i siarczyny; 13. Łubin i
produkty pochodne; 14. Mięczaki i produkty pochodne; 15. Cytrusy

Do przegotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Gramatury Przedszkole/ Żłobek: śniadania: kanapki 100g, zupa mleczna 200ml/130ml, jajecznica 50g/30g, twarożek 70g/40g, parówka 50g/30g, herbata 200 m/150mll; kakao 120ml/100ml obiad: zupa 250ml/200ml, II danie: mięso 70g/50g, dodatek skrobiowy 150g/100g, surówka 70g/50g, kompot 200m/150mll; podwieczorek: owoc 100-150g/80-120g, legumina/budyń/kaszka 150g/100g, jogurt naturalny 130g/80g, mus 20g/15g, ciasto 70g/40g, bułeczka 40g/20g.

Kaloryczność (średnia tygodniowa): śniadanie 345 kcal, zupa 125 kcal, II danie 399 kcal, podwieczorek 301 kcal, razem 1169 kcal Zastrzegamy sobie prawo zmiany jadłospisu z racji na dostępność produktów.