Jadłospis

Jadłospis

Poniżej przedstawiamy przykładowe menu w EduPrzedszkolu* 
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Jadłospis grudzień 2023

* Dzieci ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowaną dietę.

Poniedziałek

śniadanie: 
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem i pasztetem, warzywa [zawiera gluten, mleko, soję, seler może zawierać jaja, sezam, orzechy, gorczycę],
Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem i białym serkiem, warzywa [zawiera gluten, mleko, może zawierać soję, jaja, sezam, orzechy herbata owocowa

zupa: Zupa pomidorowa z makaronem i jogurtem naturalnym (wywar drobiowy, marchew, seler, pietruszka, por, pomidory, makaron, jogurt naturalny, zioła, przyprawy) [zawiera mleko, seler, gluten, może zawierać orzechy, dwutlenek siarki, łubin, gorczycę, sezam]

danie główne: Pierogi z mięsem, cebulka (mąka pszenna, mięso wieprzowe, mięso drobiowe, mięso wołowe, seler, marchew, pietruszka, bułeczka pszenna (mąka pszenna, drożdże), jaja, zioła, przyprawy, cebula), woda z cytryną i miętą [zawiera gluten, seler, jaja, może zawierać gorczycę, soję, orzechy, sezam]

podwieczorek: Owoc

Wtorek

śniadanie:
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem i czekoladowym kremem z batatów i bananów [zawiera gluten, mleko, może zawierać soję, jaja, sezam, orzechy],
Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem i wędliną drobiową, warzywa [zawiera gluten, mleko może zawierać soję,  jaja,  sezam, orzechy, orzeszki  ziemne, gorczycę], kakao z miodem [zawiera mleko może zawierać gluten, jaja, soję]

zupa: Delikatny kapuśniak z kiszonej kapusty (wędzonka, kiszona kapusta, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, przyprawy, zioła)
[zawiera seler może zawierać gluten, orzechy, dwutlenek siarki, łubin, gorczycę, sezam]

danie główne: Pulpecik z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym (mięso z kurczaka, jaja, bułka pszenna, śmietana kremówka, cebula, zioła, przyprawy), ryż brązowy, marchewka zasmażana na maśle, kompot wieloowocowy (jabłka, gruszki, porzeczki, truskawki, wiśnie, jeżyny) [zawiera mleko, jaja, gluten, może zawierać orzechy, seler, dwutlenek siarki, łubin, gorczycę, sezam]

podwieczorek: Owoc

Środa

śniadanie:
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem i wędliną wieprzową [zawiera gluten, mleko, soję może zawierać jaja, seler, gorczycę, sezam, orzechy, dwutlenek siarki],
Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem i żółtym serem, warzywa [zawiera gluten, mleko, może zawierać soję, jaja, sezam, orzechy], herbata owocowa

zupa: Zupa koperkowa (wywar drobiowy, marchew, seler, pietruszka, por, ziemniaki, koper, śmietana, zioła, przyprawy) [zawiera seler, mleko może zawierać gluten, orzechy, dwutlenek siarki, łubin, gorczycę, sezam]

danie główne: Placki ziemniaczane (ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, mąka ryżowa, sól) śmietana kwaśna, woda z cytryną i miętą
[zawiera mleko, może zawierać jaja, gluten, dwutlenek siarki, łubin, gorczycę, sezam]

podwieczorek: owoc
śniadanie: 
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem i pastą z makreli wędzonej [zawiera gluten, mleko, ryby, jaja, gorczycę może zawierać soję, sezam i orzechy],
Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem i białym serkiem, warzywa [zawiera gluten, mleko może zawierać soję, jaja, sezam, orzechy], herbata owocowa

zupa: Krupnik z kaszy jaglanej (wywar drobiowy, marchew, seler, pietruszka, por, kasza jaglana, ziemniaki, cebula, zioła, przyprawy) [zawiera seler może zawierać gluten, orzechy, dwutlenek siarki, łubin, gorczycę, sezam]

danie główne: Kotlecik mielony z pieca (mięso wieprzowe, jajo, bułka tarta, cebula, przyprawy), ziemniaki z wody z koprem, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem (czerwona kapusta, jabłko, olej rzepakowy, przyprawy), kompot wieloowocowy (jabłka, gruszki, porzeczki, truskawki, wiśnie, jeżyny) [zawiera gluten, jaja, mleko może zawierać seler, soję, orzechy, sezam, gorczycę]

podwieczorek: owoc

Piątek

śniadanie: 
Kanapka z chleba pełnoziarnistego z masłem i powidłami śliwkowymi [zawiera gluten, mleko, może zawierać soję, jaja, sezam i orzechy],
Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem i żółtym serem, warzywa [zawiera gluten, mleko może zawierać soję, jaja, sezam, orzechy], herbata owocowa


zupa: Zupa krem z dyni z pestkami dyni i śmietaną (masło, marchew, seler, pietruszka, por, dynia, cebula, śmietana kremówka, zioła, przyprawy, pestki dyni) [zawiera mleko, seler może zawierać gluten, soję, orzechy, orzeszki ziemne, gorczycę, sezam]

danie główne: Kotlecik z dorsza z pieca (dorsz, jaja, bułka tarta, cebula, zioła, przyprawy, olej rzepakowy), ziemniaki puree z masłem i koprem, surówka colesław (kapusta, cebula, marchewka, jogurt naturalny, majonez (olej rzepakowy, jajo, gorczyca)), kompot wieloowocowy (jabłka, gruszki, porzeczki, truskawki, wiśnie, jeżyny) [zawiera ryby, jaja, gluten, mleko, gorczycę może zawierać seler, soję, orzechy, sezam]

podwieczorek: owoc

Alergeny

Informujemy, że potrawy jak i produkty gotowe podawane w EduŻłobku zawierają lub mogą zawierać poniższe alergeny:
Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owiec, orkisz) oraz produkty pochodne
  1. Skorupiaki i produkty pochodne
  2. Jaja i produkty pochodne
  3. Ryby i produkty pochodne
  4. Orzeszki zmienne (arachidowe) i produkty pochodne
  5. Soja i produkty pochodne
  6. Mleko i produkty pochodne
  7. Orzechy
  8. Seler i produkty pochodne
  9. Gorczyca i produkty pochodne
  10. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  11. Dwutlenek siarki oraz siarczany
  12. Łubin i produkty pochodne
  13. Mięczaki i produkty pochodne

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przegotowania posiłków używane są przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Gramatury Przedszkole/ Żłobek: śniadania: kanapki 100g, zupa mleczna 200ml/130ml, jajecznica 50g/30g, twarożek 70g/40g, parówka 50g/30g, herbata 200 m/150mll; kakao 120ml/100ml obiad: zupa 250ml/200ml, II danie: mięso 70g/50g, dodatek skrobiowy 150g/100g, surówka 70g/50g, kompot 200m/150mll; podwieczorek: owoc 100-150g/80-120g, legumina/budyń/kaszka 150g/100g, jogurt naturalny 130g/80g, mus 20g/15g, ciasto 70g/40g, bułeczka 40g/20g.

Kaloryczność (średnia tygodniowa): śniadanie 345 kcal, zupa 125 kcal, II danie 399 kcal, podwieczorek 301 kcal, razem 1169 kcal Zastrzegamy sobie prawo zmiany jadłospisu z racji na dostępność produktów.