Jadłospis

Jadłospis

Poniżej przedstawiamy menu w EduPrzedszkolu* 
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników u obsługi ze wskazaniem alergenów.

* Dzieci ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowaną dietę.

Poniedziałek 01.08

śniadanie: płatki ryżowe na mleku - mleko spożywcze 3,2% (200g), płatki ryżowe (10g) (7) - 156 kcal, kanapka razowa z szynką - chleb żytni razowy (44g), masło ekstra (8g), szynka wiejska (25g), sałata (5g), papryka czerwona (25g), ogórek (5g) (1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11) - 220 kcal

zupa: zupa owocowa z makaronem - makaron bezjajeczny z semoliny (30g), cukier (3g), skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (3g), owoce (60g) (1) - 133 kcal

danie główne: curry z kurczaka - curry (2g), koncentrat pomidorowy 30% (5g), cebula (10g), kurczak mięso z piersi bez skóry (100g); ryż - ryż biały (50g); fasolka szparagowa – masło ekstra (5g), fasolka szparagowa (80g) (7) - 363 kcal

podwieczorek: marchewka (80g) - 33 kcal

Wtorek 02.08

śniadanie: parówki z wody - parówki wieprzowe (80g), chleb zwykły (35g), masło ekstra (3g), pomidor (12g) (1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11) - 370 kcal

zupa: zupa jarzynowa - marchewka (20g), groszek zielony (20g), kalafior (20g), ziemniaki (20g), seler korzeniowy (20g), pietruszka liście (5g) (9) - 46 kcal

danie główne: gulasz wieprzowy po węgiersku - pomidor (20g), cebula (10g), papryka czerwona (10g), szynkówka wieprzowa (80g); kasza gryczana - kasza gryczana ugotowana (180g); ogórek kiszony - ogórek kiszony (80g) (1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11) - 507 kcal

podwieczorek: kasza manna z sosem owocowym - owoce l(50g), masło ekstra (10g), mleko spożywcze 2% (80g), kasza manna (25g) (1, 7) - 274 kcal

Środa 03.08

śniadanie: kanapka razowa z jajkiem - papryka czerwona (5g), sałata (2g), jaja kurze całe (25g), masło ekstra (8g), chleb żytni razowy (44g), ogórek (5g), majonez domowy z olejem rzepakowym (5g) (1, 3, 7, 10) - 228 kcal

zupa: zupa ogórkowa - włoszczyzna (75g), ogórek kiszony (50g), pietruszka liście (2g), ziemniaki (80g), śmietana 18% (10g) (7, 9) - 107 kcal

danie główne: kotlet mielony - mięso mielone wieprzowe (100g), cebula (5g), bułka tarta (3g), jaja kurze całe (3g), olej rzepakowy uniwersalny (6g); ziemniaki opiekane - ziemniaki (200g), olej rzepakowy uniwersalny (7g), koperek świeży (3g); surówka z buraczków - buraki gotowane (65g), jabłko (10g), cebula (3g), olej rzepakowy uniwersalny (3g) (1, 3) - 575 kcal

podwieczorek: arbuz (ok. 100 g) - 30 kcal

Czwartek 04.08

śniadanie: kasza jaglana na mleku - kasza jaglana (10g), mleko spożywcze 3,2% (200g) (7) – 157 kcal, grahamka z serem - bułki grahamki (20g), masło ekstra (5g), sałata (4g), pomidor (20g), ser edamski tłusty (12g) (1, 7) - 169 kcal

zupa: barszcz ukraiński - ziemniaki (30g), fasola biała nasiona suche (10g), włoszczyzna (60g), burak (80g) (9) - 99 kcal

danie główne: bitka wieprzowa w sosie własnym - mąka pszenna typ 550 (5g), olej rzepakowy uniwersalny (0g), wieprzowina schab bez kości (100g); kasza pęczak - kasza pęczak ugotowana (180g); surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów - oliwa z oliwek (5g), pomidor (30g), kapusta pekińska (50g) (1) - 462 kcal

podwieczorek: 
sałatka grecka - oliwa z oliwek (5g), ser typu „feta” (10g), cebula czerwona (5g), ogórek (20g), papryka czerwona (20g), pomidor (25g) (7) - 105 kcal

Piątek 05.08

śniadanie: twarożek z rzodkiewkami - chleb żytni razowy (35g), masło ekstra (3g), ser twarogowy półtłusty (90g), śmietana (10 g), rzodkiewki (5g) (1, 7) - 184 kcal

zupa: zupa porowa - pietruszka liście (2g), ziemniaki (50g), masło ekstra (5g), por (50g), włoszczyzna (75g) (7, 9) - 88 kcal

danie główne: kotlet jajeczny - olej rzepakowy uniwersalny (6g), pietruszka liście (10g), bułka tarta (8g), jaja kurze całe (90g); ziemniaki gotowane - koperek świeży (4g), ziemniaki (180g); marchewka duszona - masło ekstra (9g), marchew (80g) (1, 3, 7) - 476 kcal

podwieczorek: galaretka z owocami - galaretka owocowa (100g), owoce (50g) - 93 kcal

Lista alergenów

Informujemy, że potrawy jak i produkty gotowe podawane w EduŻłobku zawierają lub mogą zawierać poniższe alergeny:
  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owiec, orkisz) oraz produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki zmienne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczany
  13. Łubin i produkty pochodne
  14.  Mięczaki i produkty pochodne
*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Do przegotowania posiłków używane są przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.