Jadłospis

Jadłospis
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie.
Szczegółowy wykaz składników u obsługi ze wskazaniem alergenów.
* Dzieci ze zgłoszonymi alergiami pokarmowymi otrzymują dedykowaną dietę.

Poniedziałek 01.08
zupa: zupa owocowa z makaronem - makaron bezjajeczny z semoliny (30g), cukier (3g), skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (3g), owoce (60g) (1) - 133 kcal
danie główne: curry z kurczaka - curry (2g), koncentrat pomidorowy 30% (5g), cebula (10g), kurczak mięso z piersi bez skóry (100g); ryż - ryż biały (50g); fasolka szparagowa – masło ekstra (5g), fasolka szparagowa (80g) (7) - 363 kcal
podwieczorek: marchewka (80g) - 33 kcal

Wtorek 02.08
zupa: zupa jarzynowa - marchewka (20g), groszek zielony (20g), kalafior (20g), ziemniaki (20g), seler korzeniowy (20g), pietruszka liście (5g) (9) - 46 kcal
danie główne: gulasz wieprzowy po węgiersku - pomidor (20g), cebula (10g), papryka czerwona (10g), szynkówka wieprzowa (80g); kasza gryczana - kasza gryczana ugotowana (180g); ogórek kiszony - ogórek kiszony (80g) (1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11) - 507 kcal
podwieczorek: kasza manna z sosem owocowym - owoce l(50g), masło ekstra (10g), mleko spożywcze 2% (80g), kasza manna (25g) (1, 7) - 274 kcal

Środa 03.08
zupa: zupa ogórkowa - włoszczyzna (75g), ogórek kiszony (50g), pietruszka liście (2g), ziemniaki (80g), śmietana 18% (10g) (7, 9) - 107 kcal
danie główne: kotlet mielony - mięso mielone wieprzowe (100g), cebula (5g), bułka tarta (3g), jaja kurze całe (3g), olej rzepakowy uniwersalny (6g); ziemniaki opiekane - ziemniaki (200g), olej rzepakowy uniwersalny (7g), koperek świeży (3g); surówka z buraczków - buraki gotowane (65g), jabłko (10g), cebula (3g), olej rzepakowy uniwersalny (3g) (1, 3) - 575 kcal
podwieczorek: arbuz (ok. 100 g) - 30 kcal

Czwartek 04.08
zupa: barszcz ukraiński - ziemniaki (30g), fasola biała nasiona suche (10g), włoszczyzna (60g), burak (80g) (9) - 99 kcal
danie główne: bitka wieprzowa w sosie własnym - mąka pszenna typ 550 (5g), olej rzepakowy uniwersalny (0g), wieprzowina schab bez kości (100g); kasza pęczak - kasza pęczak ugotowana (180g); surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów - oliwa z oliwek (5g), pomidor (30g), kapusta pekińska (50g) (1) - 462 kcal
podwieczorek: sałatka grecka - oliwa z oliwek (5g), ser typu „feta” (10g), cebula czerwona (5g), ogórek (20g), papryka czerwona (20g), pomidor (25g) (7) - 105 kcal

Piątek 05.08
zupa: zupa porowa - pietruszka liście (2g), ziemniaki (50g), masło ekstra (5g), por (50g), włoszczyzna (75g) (7, 9) - 88 kcal
danie główne: kotlet jajeczny - olej rzepakowy uniwersalny (6g), pietruszka liście (10g), bułka tarta (8g), jaja kurze całe (90g); ziemniaki gotowane - koperek świeży (4g), ziemniaki (180g); marchewka duszona - masło ekstra (9g), marchew (80g) (1, 3, 7) - 476 kcal
podwieczorek: galaretka z owocami - galaretka owocowa (100g), owoce (50g) - 93 kcal
Lista alergenów
- Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owiec, orkisz) oraz produkty pochodne
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki zmienne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki oraz siarczany
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Do przegotowania posiłków używane są przyprawy:
Ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.